Ruoveden idyllinen Muroleen kanavan seutu oli inspiraation lähde Ellen Thesleffille (1969–1954). Hänen taiteensa kotimaat olivat Italia ja Murole, josta hänen isänsä oli 1891 ostanut Murolekosken tilan. Isän kuoltua äiti ja sisarukset Ellen ja Gerda asuivat kesäisin entisessä kanavanhoitajan virkatalossa. Rakennus laajennettiin huvilaksi 1899 Ellen Thesleffin piirustusten mukaan ja sai nimen Villa Casa Bianca. Kaikki Thesleffin perheen jäsenet olivat taiteesta kiinnostuneita ja toisilleen hyvin läheisiä.

Ellen Thesleffin varhaistuotanto oli yksinkertaista ja runollista realismia. Häntä on luonnehdittu symbolistiksi jo ennen tutustumistaan suuntaukseen Pariisissa 1891. Thesleffin symbolistisen kaudenkin taide oli herkkää ja vähäeleistä; hän ei tarvinnut pääkalloja eikä monimutkaisia vertauskuvia ilmentäessään sisäisiä tuntojaan. ”…minähän hengitän romantiikkaa – mutta se on mystisempää kuin yleensä, se tulee ilmi viivojen leikissä ja värien keskinäisessä harmoniassa.”Sielunmaisemaansa hän saattoi kuvata Muroleen näkymänä, niin kuin esimerkiksi maalauksessa Kevätyö vuodelta 1894. 1900-luvun alussa Ellen Thesleff siirtyi symbolismin himmeistä sävyistä valoa kimaltavaan väritaiteeseen. Maalaukset esittävät Italian ja Muroleen maisemia, kukkia ja mielikuvitusaiheita. Maalauksen lisäksi puupiirroksesta tuli hänelle toinen oma ilmaisumuoto.

Muroleessa Ellen Thesleff vietti vielä 1940-luvun kesiä. Tunnelmiaan hän kuvaili 30. kesäkuuta 1945:

On ihmeellinen päivä, koski peilailee ja linnut visertävät. Jos ei ole runoilija, sellaiseksi voi muuttua tällaisena päivänä altaanilla. Pääni yläpuolella visertää lintuäiti keltanokilleen miniatyyripesässä – seinän rei’äss’, joka jäi siihen parvekkeen romahtaessa. Ne olivat suloisia, taputin juuri yhtä nokkaan – se nautti. Olen kuitenkin maalannut. Yhtenä päivänä uskon, ettei olisi niin mahdotonta olla Pohjolan Leonardo – toisena en ole niin varma siitä.”

Ellen Thesleff ja hänen maisemansa inspiroivat jatkuvasti myös nykytaiteilijoita.Kesällä 2010 Taidemaalariliitto järjesti Ruovedellä laajan Ellen Thesleff -tapahtuman, johon kuului ammattitaiteilijoiden symposium, harrastajien kurssi, näyttely ja seminaari.

Ellen Thesleff, Kevätyö, 1894. Herman ja Elisabeth Hallonbladin taidekokoelma, Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu.

Ellen Thesleff, Järvimaisema, 1937. Edvard Richterin ja Mandi Karnakoski-Richterin testamenttikokoelma, Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisarkisto / Jenni Nurminen.