Italialainen Giuseppe Acerbi matkusti Suomen kautta Nordkappiin 1978–1799 seurueessaan eversti Anders Fredrik Skjödebrand. Pirkanmaan maisema kuvattiin taiteessa todennäköisesti ensimmäisen kerran tällä matkalla, kun Kyröskoski lumosi matkalaiset. Sekä Acerbi että Skjöldebrand piirsivät siitä kuvan, viimeksi mainittu useammankin. Skjöldebrand kuvaili elämystä 28.3.1799:

”Jo kaukaa kuulimme kumean jylyn, samanlaisen kuin myrskyävän meren pauhu. Tienvarren kallioilla kasvavat kuuset rajoittivat näkyvyyttä, mutta pian jylyn voimistuminen paljasti, että olimme aivan lähellä koskea, ja tien käännyttyä vasemmalle avautuikin tämä näky kaikessa kauneudessaan.”

Acerbi jatkoi:

”Vesi vyöryy kalliosta kallioon, kiehuu ja vaahtoaa, kunnes tulee tyynempään suvantopaikkaan; tehtyään sitten laajan kaarroksen se katoaa jälleen korkeiden, kuusimetsää kasvavien kalliorantojen väliin. Saadaksemme paremman yleiskatsauksen nousimme korkealle töyräälle, mistä eteemme avautui laaja näköala yli seudun vaihtelevan maaston. Sitä peittivät melkein kauttaaltaan kuusimetsät, jotka viehättävän vihreinä välkehtivät auringon säteissä ja muodostivat silmää hivelevän vastakohdan valkoisille hangille ja putouksen reunalta riippuville jäämassoille.

Tämä koskinäkymä oli meistä juuri niitä pohjoisten seutujen erikoisuuksia, joita ennen kaikkea halusimme nähdä, sellaisia, joita ei koskaan tapaa Italiassa. Vedet syöksyivät suunnattomien jäämassojen keskelle, jotka siellä täällä kaartuvat kuin synkiksi, ihmeellisten kristallikoristeiden reunustamiksi holveiksi. Ankarassa, jopa kuohut ja vesihöyrynkin jäätävässä pakkasessa oli vähitellen muodostunut putouksen poikki kaksi niin vahvaa jääsiltaa, että niitä myöten saattoi aivan turvallisesti kulkea yli. Alla raivosivat vaahtopäiset aallot kumeasti jylisten ja olivat niin hurjassa liikkeessä, että ne silloin tällöin pärskyttivät vettä sillan harjalle asti; tästä syystä sen pintajää oli käynyt ylen määrin liukkaaksi, joten talonpoikien täytyi ryömiä käsillään ja polvillaan mennessään siitä ylitse.

Kävimme moneen kertaan katsomassa tätä maalauksellista vesiputousta, jonka kuvasimme useista eri näköalakohdista. – -”

Acerbin ja Skjöldebrandin Kyröskosken kuvista alkoi Suomen taiteen koskikuvien perinne. Kyröskoskea kuvasivat 1800-luvull mm. Karl von Kügelgen, Magnus von Wright ja Werner Holmberg.

Anders Fredrik Skjöldebrand, Kyröskoski. Kuvalähde: Doria.