Itsenäisyyden ajan ensimmäisten vuosikymmenien taiteilijoille maaseutu oli todellisinta Suomea. Nuoren valtion omin luonne nähtiin maalaismaisemassa, ja talonpoikaisten arvojen kunnioitus oli yhteiskunnan perusta.

Sääksmäen taidemaalariyhteisön perustajia olivat veljekset Kalle ja Mikko Carlstedt. Heidän lisäkseen siellä viihtyivät varsinkin kesäisin monet heidän taiteilijatoverinsa. Kalle Carlstedtin teoksen nimeä lainaten Sääksmäkeä voi luonnehtia taidemaalareiden kesäiseksi lintukodoksi.

Kalle Carlstedt tunnetaan puupiirrostaiteen välittäjänä Gallen-Kallelalta seuraavalle sukupolvelle. Hän oli värigrafiikan edelläkävijöitä Suomessa ja sai monesti perustella värien käyttöä grafiikassa vetoamalla japanilaisiin puupiirroksiin. Hän vedosti usein samasta laatasta erivärisiä versioita. Carlstedtin omatkin puupiirrokset ovat usein japanilaishenkisen yksinkertaistettuja ja olennaiseen keskittyviä. Hän oli samalla yksi viimeisistä kansallisromantikoista, mutta samalla puupiirrostaiteen uudistaja ranskalais-saksalaisen ja japanilaisen tradition pohjalta.

Kalle Carlstedt, Kalamiesten tuli, 1942. Tampereen taidemuseo. Kuva: Jari Kuusenaho.