Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo esittelee taidehistoriallisia teemoja sekä nykytaiteen ilmiöitä niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin kuvataiteessa. Taidemuseo tunnetaan vireästä näyttelytoiminnastaan, Vuoden nuori taiteilija -tapahtumasta ja laajasta julkaisutoiminnasta.

Museon hallinnoimissa kokoelmissa on n. 14 000 teosta, pääasiassa suomalaista taidetta 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Nykytaidetta edustaa Vuoden nuoriksi taiteilijoiksi valittujen teoskokonaisuus ja Tampereen Nykytaiteen museon kokoelma. Kansainvälisesti tunnetuin osa on Muumilaakson kokoelma, joka sisältää Tove Janssonin alkuperäiskuvituksia ja muumikuvaelmia. Taidemuseolla on myös talletuksia useilta eri tallettajilta, kuten Suomen Mitalitaiteen Killalta.

Tampereen taidemuseon toiminnassa on mukana useita yhteistyökumppaneita.

YHTEISTYÖSSÄ

Kulttuurikasvatus-yksikkö TAITE

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE tuottaa kulttuurikasvatusta ja museopedagogiikkaa vauvoille, koululaisille, aikuisille ja ikäihmisille.  TAITE myös toteuttaa vauvojen värikylpyjä lapsiperheille, kehittää Konkarit-toimintoja ikäihmisille, järjestää vapaaehtoistoimintaa Tampereen museoissa sekä suunnittelee monikulttuurisia museopalveluja. TAITE on osa Tampereen kaupungin museopalveluja.

TAITE

Taidekaari

Taidekaari on Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusohjelma, joka tutustuttaa lapset ja nuoret eri taiteenlajeihin. Se alkaa esikoulusta ja päättyy 9. luokalla. Neljällä vuosiluokalla vierailukohteena on museo. Tampereen taidemuseossakin vierailee suuri joukko tamperelaisia koululaisia lukuvuosittain sekä Taidekaaren puitteissa että omatoimisesti.

Myös TAITElla tarkoitetaan toisinaan tätä kulttuurikasvatuksen toimintamallia, joka alkujaan luotiin museopedagogiikan työvälineeksi. Vuonna 2006 tästä mallista syntyi Taidekaari.

Taidekaari

Luotsitoiminta

Kulttuuri- ja liikuntaluotsit ovat kaupungin vapaaehtoisia, joita täysi-ikäiset henkilöt voivat pyytää maksutta seuraksi ja tueksi kulttuurikohteisiin ja liikkumaan. Luotsin seurassa pääset tutustumaan maksutta moniin kohteisiin kuten Tampereen taidemuseoon. Luotsit järjestävät Tampereen taidemuseolla keväisin ja syksyisin Luotsien tapahtumapäivän. Lisäksi luotsit päivystävät taidemuseon senioripäivissä. Lähde liikkeelle luotsin kanssa!

Kulttuuri- ja liikuntaluotsitoiminta

Tampereen Taideyhdistys Ry

Tampereen Taideyhdistys ry on tamperelainen aktiivinen taidealan toimija, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1898. Taideyhdistys perusti  Tampereen taidemuseon 1931 ja C.L. Engelin suunnittelema viljamakasiini avattiin museokäyttöön 1931. Vuonna 1985 museotoiminta ja taidekokoelma siirtyivät Tampereen kaupungille. Tänä päivänä yhdistys järjestää mm. erilaisia taidematkoja ja -luentoja sekä lainaa oman kokoelmansa teoksia eri museoille. Yhdistyksellä on n. 450 jäsentä.

Tampereen Taideyhdistys ry

Tampereen taide-museon ystävät Ry

Tampereen taidemuseon oma tukijärjestö, Tampereen taidemuseon ystävät ry, perustettiin 20.4.1978. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä Tampereen taidemuseota tunnetuksi, tukea Taidemuseon toimintaa ja edistää yleisön kiinnostusta taiteeseen. Toimintansa toteuttamiseksi yhdistys hankkii keräämillään varoilla Taidemuseon kokoelmiin ensisijaisesti suomalaista kuvataidetta, järjestää taidetilaisuuksia ja taidematkoja jäsenilleen sekä harjoittaa tiedotustoimintaa. Yhdistyksen jäsenet toimivat Taidemuseolla tapahtumien aikana valvonta- ja avustustehtävissä. Jäsenmäärä on nykyisin noin 300.

Tampereen taidemuseon ystävät ry