Suomen ainoa kirjallisuuden nobelisti, Frans Emil Sillanpää, on Hämeenkyröstä, jonka luonto ja maisema ovat pääosassa hänen tuotannossaan. ”Sillanpään maisema” on käsite ja hyvinkin nobelin arvoinen. Patsasbongailu siellä on nautittavaa ja erittäin suositeltavaa sekä kirjailijan 125-juhlavuonna 2013 että milloin tahansa.

Hämeenkyrön julkisiin muistomerkkeihin Sillanpää on ikuistettu pienenä koulupoikana ja iäkkäänä Taatana. Hannele Kylänpään Eemeli-reliefi on entisen Haukijärven koulun, nykyisen taidekeskus Arteleksen seinässä. Haukijärven kansakoulua Frans Emil kävi vuosina 1898–1900.

Heikki Niemisen F. E. Sillanpään rintakuva lukion puistossa on tehty kirjailijan viimeisinä elinkuukausina. Siinä on kuvattuna kirjailijan vanhuuden hahmo, pitkäpartainen ja kalottipäinen Taata, joka muistetaan erityisesti radion joulusaarnoista jouluaattoiltana. – Heikki Niemisen taide on levinnyt laajalle suomalaiskoteihin, sillä hän on Hymypoika- ja Hymytyttö-tunnustuspalkinnot luonut taiteilija.

Hämeenkyrön keskustassa on Siljanpuisto ja siellä Hannele Kylänpään Silja-veistos. Silja Salmelus on päähenkilö Sillanpään romaanissa Nuorena nukkunut eli vanhan sukupuun viimeinen vihanta. Romaani on Sillanpään keskeisiä teoksia, jossa elämä, kuolema, rakkaus, kesä ja maisema peilautuvat nuoren tytön kohtalossa.