Visavuori ja Kalela ovat tunnetuimmat ja jyhkeimmät Pirkanmaalla sijaitsevista taiteilijakodeista, mutta eivät suinkaan ainoat. Armid Sandbergin (1876–1927) Virtain Torisevalle vuosina 1903–1904 rakennuttamasta Pilvilinnasta on enää jäljellä perustuksia ja kallioon hakatut porrasaskelmat, mutta aikanaan jyrkän kalliorinteen päällä kohonnut kansallisromanttinen hirsihuvila oli vaikuttava näky.

Sandberg rakennutti 1920-luvulla vielä näköalapaviljongin ja vierastalon matkustajien yöpymistä varten. Hän hankki lisätuloja tarjoamalla kahvia, ruokaa ja yösijoja Torisevan maisemia ihailemaan tulleille turisteille. Pilvilinnan tarina jäi lyhyeksi, sillä Sandberg kuoli tapaturmaisesti 1927 rakennuttaessaan itselleen talviasuntoa Keskiselle Torisevalle.

Karkun Pirunvuorella nykyisen Sastamalan alueella sijaitsee edelleen taidemaalari Emil Danielssonin (1882–1967) Kivilinna, jonka paikalliset taitajat rakensivat 1906. Sitä ei muurattu kivestä, vaan kivet muotoiltiin lekalla ja meisselillä täsmälleen toisiinsa sopiviksi.

Pirunvuori ja Karkun seutu olivat jo 1800-luvun puolivälissä suosittuja matkailukohteita. Vuonna 1905 vuorelle rakennettiin näkötorni ja Karkun asemalta aloitettiin venekuljetukset Pirunvuorelle.

Armid Sandbergin Pilvilinna Torisevalla. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto.

Kivilinnan sisäänkäynti. Kuva: Museovirasto/Rakennushistorian osasto, Jari Heiskanen 2003.

Emil Danielsson, Juhannusyö Karkussa, 1910. Tampereen taidemuseo.