Patsastalkoot Pirkanmaalla

Pirkanmaan aluetaidemuseo käynnisti keväällä 2011 projektin, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa Pirkanmaan alueen julkisista veistoksista. Julkisella veistoksella tarkoitetaan kunnan, joskus myös yrityksen tai seurakunnan omistamaa julkisella paikalla sijaitsevaa teosta, jonka luo jokaisella on vapaa pääsy. Tavoitteena on julkaista Pirkanmaan veistoksia esittelevät verkkosivut. Talkoisiin eli valokuvaamaan, piirtämään, maalaaman ja muistelemaan kutsutaan kaikki kiinnostuneet. Patsastalkoot ideoi ja aloitti tutkija Soila Kaipiainen ja niitä jatkaa aluetaidemuseoamanuenssi Marja-Liisa Linder.

Pirkanmaa on ja on ollut merkittävien kuvanveistäjien ja kiehtovien veistosten maakunta. Täällä ovat toimineet esimerkiksi Emil Wikström ja Aimo Tukiainen ja toimii edelleen Ossi Somma ja monet muut. Veistoksia ja muistomerkkejä on pystytetty taiteellisin ja historiallisin perustein. Ne kertovat monenlaisia tarinoita, joita seuraamaan ja ikuistamaan eri tekniikoilla Pirkanmaan aluetaidemuseo kutsuu kaikkia kiinnostuneita.

Julkiset veistokset kuuluvat kaikille kouriintuntuvammin kuin muut taideteokset. Niiltä ei voi välttyä, koska ne sijaitsevat yhteisessä tilassa toreilla, puistoissa tai kadun varrella. Niinpä ne herättävät tunteita aivan eri tavalla kuin museon tai viraston seinällä riippuva taulu. Ne ovat pysyviä ja parhaassa tapauksessa tulevat osaksi paikkakunnan identiteettiä. Yleensä ne ovat myös kalliita, mikä ei jää veronmaksajalta huomaamatta, jos teos on hankittu julkisin varoin. Taiteen sisäpiiri ja yleisö ovat välillä kunnon tukkanuottasilla juuri julkisista veistoksista.

Patsastalkoissa ei erotella tiukasti taideteoksia ja muita muistomerkkejä, joten kaikki tieto on tervetullutta. Ensinnäkin täsmällistä rajaa taiteen ja muun välillä ei vielä kukaan ole pystynyt määrittelemään. Toiseksi ”tavallisestakin” muistomerkistä on usein muotoutunut ympäristönsä kanssa kokonaistaideteos katsojan kokemuksessa.

Kuvia ja kaikkea mahdollista tietoa voi lähettää kirjeitse tai sähköpostitse osoitteisiin

Marja-Liisa Linder
Tampereen taidemuseo – Pirkanmaan aluetaidemuseo
PL 487
33101 Tampere

marja-liisa.linder@tampere.fi
Ja tietenkin voi soittaa, puh. 040 801 6873

Patsasbongarin matkassa -sivut tarjoavat maistiaisia Pirkanmaan monenlaisista julkisista veistoksista ja muistomerkeistä. Sarja karttuu bongarin ajan ja inspiraation mukaan. Patsastalkoiden päämääränä on kattava ja monipuoliset haut mahdollistava, asiallinen tietokanta, mutta bongaria kuljettavat matkan varrella syntyneet mieleenjuolahdukset.

Patsasbongarin matkassa