Tampereen taidemuseon kokoelma

Vuonna 1898 perustetun Tampereen Taideyhdistyksen kokoelma oli museon avaamisvuonna 1931 vielä vaatimaton. Tampereen taidemuseo siirtyi 1984 Taideyhdistykseltä kaupungin omistukseen, minkä jälkeen kokoelmat ovat karttuneet suhteellisen tasaisesti.

Kokoelmassa on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja veistoksia ym. vajaalta tuhannelta taiteilijalta, pääasiassa kotimaista taidetta 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Määrällisesti kokoelmat painottuvat 1900-luvun lopulle, ja ne tarjoavat monipuolisen kuvan erityisesti paikallisen taiteen kehityslinjoista. Tampereen taidemuseon kokoelmaan kuuluu useita alakokoelmia kuten Tampereen kaupungin kokoelma, johon kuuluvat kaupungin julkiset taideteokset. Kansainvälisesti tunnetuin on Muumilaakson kokoelma. Se sisältää Tove Janssonin alkuperäispiirroksia ja Tuulikki Pietilän kuvaelmia. Tampereen taidemuseon kokoelmien teosmäärä on runsaat 14 000, joten kokoelma on Suomen toiseksi suurin.

Tampereen kaupungin kokoelma

Tampereen kaupungin kokoelma merkitsee kaupungin virastoihin, julkisiin tiloihin sekä kaupunkitilaan sijoitettuja töitä. Niillä halutaan tuottaa elämyksiä kaupunkilaisille ja luoda viihtyisä ympäristö työntekijöille. Teosostojen lisäksi uudis- ja saneerauskohteisiin teetetään vuosittain 1–2 tilaustyötä. Kokoelma koostuu pääasiassa kotimaisesta taiteesta 1900-luvun alusta nykypäiviin. Tamperelaisen taiteen osuus kokoelmasta on lähes 75 %. Teoksia on noin 5 500.

Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma

Suurin teoslahjoitus on Tove Janssonilta, joka yhdessä Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kanssa luovutti muumien alkuperäismateriaalin Tampereen taidemuseolle 1986. Kokoelmassa on Tove Janssonin muumikertomusten alkuperäispiirroksia, muita kirjankuvituksia sekä muumikuvaelmia. Suurin osa piirroskokoelmasta on alkuperäiskuvituksia muumikirjoihin vuosilta 1945 – 77. Sarjakuvapiirroksia, niiden luonnoksia ja kansikuvapiirroksia kokoelmaan kuuluu 207. Mukana on muutakin Tove Janssonin kuvitustuotantoa, mm. parisataa J.R.R. Tolkienin ja Lewis Carrolin kirjojen kuvitukseksi tehtyä piirrosta sekä yli 400 lehtipiirrosta, pääasiassa ruotsinkieliseen pilalehti Garmiin.

Alkuperäisiä muumipiirroksia ja kuvaelmia esittelevä Muumilaakso sulki ovensa lopullisesti 30.10.2016. Museo muuttaa Tampere-taloon ja muuttaa samalla nimensä Muumimuseoksi. Maailman ainoa Muumimuseo avataan 17.6.2017.

Tampereen Nykytaiteen museon kokoelma

Nykytaiteen museon kokoelma ulottuu 1910-luvulta 1990-luvulle. Pääpaino on 1960 jälkeen hankitussa suomalaisessa taiteessa. Kokoelman pesämunan muodostaa Wäinö Aaltoselta ostettu 70 teoksen kokonaisuus. Oma ryhmänsä on Jussi Mäntysen kipsiveistosten lahjoituskokoelma, joka saatiin Tampereen kaupungille 1972. Kokoelmaan kuuluu 916 teosta. Viimeisin hankinta on vuodelta 1999. Teoksista löytyy esimerkkejä kuvataiteen tyylisuunnista kinetiikasta uusekspressionismiin, käsitetaiteeseen ja aina ajankohtaiseen konstruktivismiin. Viimeisissä hankinnoissa on mukana myös sijoituskokoelmaan vaikeasti soveltuvia installaatioita.

Suomen Mitalitaiteen Killan ainaistalletuskokoelma

Suomen Mitalitaiteen Kilta on perustettu 1965. Kilta on hankkinut laajan mitalitaiteen kokoelman, joka ainaistalletettiin Tampereen taidemuseoon 1989. Kokoelma karttuu edelleen, ja myös taidemuseo pyrkii täydentämään omaa mitalikokonaisuuttaan korkeatasoisin taidemitalein. Taidemuseon omien ja Killan mitaleiden yhteismäärä on vajaa 2 500. Tekijöitä kokoelmassa on lähes 200. Eniten teoksia on Kauko Räsäseltä (206 kpl). Kokoelma tarjoaa läpileikkauksen 1900-luvun suomalaiseen mitalitaiteeseen ja varsinkin viime vuosisadan jälkipuolen kehityskulkuihin.